- Καλησπέρα σας. Σας ευχαριστούμε πολύ που δεχτήκατε να έρθετε στην εκπομπή μας να σας κάνουμε ορισμένες ερωτήσεις που αφορούν τον σπουδαίο ιστορικό Θουκυδίδη...
- Καλησπέρα και σε εσάς. Τιμή μου να μιλήσω για έναν άνθρωπο που τόσο θαυμάζω ...
- Ωραία. Ας ξεκινήσουμε. Από ό,τι γνωρίζουμε εσείς έχετε μελετήσει πολύ το έργο του και γνωρίζετε πολλά πράγματα γι αυτό!
- Ναι, έτσι είναι.
- Τι έχετε να πείτε για την μέθοδο του;
- Κάνει ένα βαθύ στοχασμό στα γεγονότα και στις συμπεριφορές των ανθρώπων. Σε ορισμένα σημεία κάνει και προσωπικές του παρατηρήσεις, οι οποίες θεμελιώνονται ως γενικές αρχές !
- Πώς βρίσκει την αλήθεια;
- Η καταγραφή των γεγονότων είναι ένα δύσκολο έργο που το φέρνει εις πέρας. Πιο συγκεκριμένα κάνει αυτοψία, επισκέπτεται τα πεδία των μαχών για περισσότερες πληροφορίες και μελετά κρατικά αρχεία!
- Τι ήταν αυτό που σας τράβηξε ακόμα περισσότερο στην ανάγνωση του έργου του;
- Πολλά, αλλά πιο πολύ το ότι δεν περιέλαβε στο έργο του πληροφορίες από τον πρώτο τυχόντα αλλά κράτησε μόνο τα στοιχεία για τα οποία είχε προσωπική γνώση!
- Πείτε μας δυο λόγια για τις δημηγορίες.
- Οι δημηγορίες αρχικά ήταν οι λόγοι των πολιτικών και στρατιωτικών. Ήταν πολύ δύσκολο να παρατεθούν αλλά απέδιδαν στόχους, κίνητρα, ιδέες κ.α. Η αξία τους ήταν ότι ήταν στοιχείο επιστημονικής ανάλυσης των γεγονότων!
- Οι δημηγορίες τον βοήθησαν να εξελιχθεί;
- Φυσικά και ναι. Μέσα από αυτές φάνηκε η ικανότητα του να αναλύει τα γεγονότα από την παρουσίαση των απόψεων, τη δομή τους και την ισχυρή επιχειρηματολογία του!!!
- Τι γνωρίζετε για τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων στο έργο του;
- Αρχικά πρέπει να αναφέρω πως η παρουσίαση των γεγονότων με χρονολογική σειρά ήταν πολύ δύσκολη, διότι δεν υπήρχε ενιαίο χρονολογικό σύστημα, ίδιο σε όλες τις πόλεις κράτη, αφού δεν είχαν ούτε κοινή ονομασία. Η επιμονή του να καταγράψει με ακρίβεια τον χρόνο των γεγονότων έγινε με το σύστημα του Ελάνικου Μυτιληναίου, ανά έτος που το χώριζε σε θέρος και χειμώνα!
- Πώς ήταν η γλώσσα και το ύφος του;
- Η γλώσσα του Θουκυδίδη ήταν η λεγόμενη "Αρχαία αττικη". Είχε λέξεις με σπάνια σημασία και υπήρχαν σύνθετα ρήματα με 2 ακόμα και 3 προθέσεις. Έχει πολύπλοκη σύνταξη και τα εντυπωσιακά του ρητορικά σχήματα είναι χαρακτηριστικό του λογοτεχνικού ύφους του.
- Ωραία. Θελω να σας ευχαριστήσω και πάλι για την υπομονή σας και προθυμία σας!
- Και εγώ ευχαριστώ για την πρόσκληση σας!
Λευκή Δραμουντάνη (A1 ΓΕΛ ΑΝΩΓΕΙΩΝ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου