Μάνεσης: Αγαπητέ κύριε Hobbes, ευχαριστώ πολύ που μου κάνατε την τιμή να παρευρίσκεστε απόψε στην εκπομπή μου.
Μάνεσης: Ωραία λοιπόν. Τώρα μπορούμε να ξεκινήσουμε σιγά σιγά... Θα ήθελα να μας μιλήσετε και να μας αναλύσετε την μέθοδο του Θουκυδίδη.
Hobbes: Ο Θουκυδίδης είχε μεγάλη επίγνωση των δυσκολιών που θα αναλάμβανε. Έχει καταγραφεί η αγωνία του για την εύρεση της αλήθειας. Έκανε αυτοψία, επισκεπτόταν τα πεδία των μαχών και μελετούσε επίσημα κείμενα και κρατικά αρχεία.
Μάνεσης: Όσον άφορα τους λόγους που εκφωνήθηκαν από τους πολιτικούς και τους στρατιώτες της εποχής κατά την προετοιμασία του πολέμου τι έχετε να πείτε;
Hobbes: Η δυσκολία να παρατεθούν αυτολεξεί ήταν μεγάλη. Οι δημηγορίες στο έργο του Θουκυδίδη αποδίδουν τα κίνητρα, τους σχεδιασμούς, τους στόχους, την προσωπικότητα, τις ιδέες και το ήθος των ομιλητών.
Μάνεσης: Τι έχετε να πείτε για τη χρονολογική ακρίβεια του μεγάλου αυτού ιστορικού;
Hobbes: Η προσπάθεια του για χρονολογική ακρίβεια των γεγονότων ήταν δύσκολη. Αρχικά επειδή οι ελληνικές πόλεις κράτη δεν είχαν ενιαίο χρονολογικό σύστημα, ούτε κοινές ονομασίες για τους μήνες και τα έτη. Έτσι χρησιμοποίησε το σύστημα του Μυτιληναίου, διαιρώντας το έτος σε θέρος και χειμώνα.
Μάνεσης: Πως διαίρεσε το έργο του;
Hobbes:Το διαίρεσε σε οκτώ βιβλία με διαφορετικά θέματα σχεδόν το καθένα.
Μάνεσης: Πως ήταν η γλώσσα και το ύφος του;
Hobbes: Η γλώσσα του Θουκυδίδη είναι η λεγόμενη «αρχαία αττική» του 5ου αιώνα.
Μάνεσης: Θα ήθελα να μας πείτε ένα τελευταίο συμπέρασμα που βγάζουμε για το σπουδαίο αυτό ιστορικό.
Hobbes: Ο Θουκυδίδης θαυμάστηκε σε όλες τις εποχές από τους αναγνώστες και τους μελετητές (όπως και από εμένα) για την αμεροληψία του στην έκθεση των γεγονότων, για τη δύναμη της γραφής του, για το βάθος του προβληματισμού του!
Νίκος Ζερβός-Μαρίνα Μάνέσκου (Α2 ΓΕΛ ΑΝΩΓΕΙΩΝ)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου