Κυριακή 11 Μαρτίου 2018

Συνέντευξη Θουκυδίδη σε δημοσιογράφο της εποχής (4)

(Δ) Αξιότιμε κύριε Θουκυδίδη είναι ιδιαίτερη τιμή που είμαι στη θέση να πάρω αυτήν την συνέντευξη από ένα τόσο σπουδαίο ιστορικό.
Ας ξεκινήσουμε από τις βασικές πληροφορίες που αφορούν την καταγωγή σας, πείτε μας  για την οικογένειά σας και τον τόπο γέννησής σας.


(Θ)Κατάγομαι από πλούσια αριστοκρατική οικογένεια και γεννήθηκα το 455 στον Δήμο Αλιμούντος  Αττικής.

(Δ) Διαθέτετε κάποια περιουσία;  Διότι είναι ένα σημαντικό κομμάτι όσο αφορά την επιρροή σας.

(Θ)Στον τομέα της περιουσίας διαθέτω χρυσωρυχειο στην Θράκη κι όσο για την
επιρροή, έγκειται  μόνο προς τους κατοίκους. 
(Δ)Θεωρώ πως είστε ένας αξιόλογος ιστορικός, για  αύτο θεωρείται αναγκαίο να αναφερθούμε στο κομμάτι της μόρφωσής σας. Πείτε μας  πόσο σημαντική πιστεύεται ότι  είναι η μόρφωση, και με ποιους συναναστραφήκατε;
(Θ)Η μόρφωση κατά τη γνώμη μου είναι ένα ύψιστο αγαθό, εγώ ήρθα σε επαφή με σπουδαίους φιλοσόφους, πολιτικούς και ρήτορες, όπως ο Αναξαγόρας, ο Περικλής κι ο Αντιφώντας αντίστοιχα. Ομολογώ ότι έχω επηρεαστεί από τους σοφιστές.
(Δ)Όσο αφορά  τον Πελλοπονησιακό πόλεμο, θα θέλαμε να σχολιάσετε τη στάση του Περικλη.
(Θ)Εγώ σαν Θουκυδίδης πιστεύω στην στρατηγική του Περικλή, δηλαδή την άμυνα που παρέχει στην ξήρα, την επίθεση στη θάλασσσα, όπως και την σύνεση που τον διεκατέχει.
(Δ)Ας πάμε τώρα στο έργο σας. Τι ήταν αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με την καταγραφή γεγονότων;
(Θ)Πιστεύω ότι το να καταγράφονται αντικειμενικά και αμερόληπτα καταστάσεις που έχουν συμβεί είναι κάτι πολύ σημαντικό. Αυτός είναι ένας από τους λόγους  που έγινα ιστορικός, όπως και το ότι είχα κάποιες απορίες τις οποίες έλυσα κατά την διάρκεια της έρευνας. 
(Δ)Με ποιον τρόπο συντάξατε το έργο σας; Είχατε σκεφτεί κάτι συγκεκριμένο προτού αρχίσετε;
(Θ)Φυσικά και ήξερα πώς έπρεπε να είναι το τελικό αποτέλεσμα, δηλαδή ήθελα να αποφύγω ανέκδοτα και άσχετα στοιχεία με την κατανόηση του πολέμου και αυτό έκανα. Το προσχέδιό μου ήταν να δώσω έμφαση στην πολεμική ιστορία και μόνο.
(Δ)Για να εμβαθύνουμε, μήπως μπορείτε να μας δώσετε μια ιδέα για το τι αναφέρεται σε ένα μέρος του έργου σας;
(Θ)Υπήρχαν κάποια ερωτήματα τα οποία παρουσιάζω λέγοντας τις αιτίες και τις αφορμές του πολέμου. Τα ερωτήματα αυτά είναι τα εξής: Αν η ηγεμονική δύναμη της Αθήνας ενισχυθεί, περιοριστεί ή καταρρεύσει.
(Δ)Ποια είναι τα συμπεράσματα και τα μαθήματα ζωής που αντλήσατε μέσα από την έρευνα;
(Θ)Δεν θα ήθελα να αναφερθώ σε συγκεκριμένα πρόσωπα, γιατί είναι κάτι υποκειμενικό, όμως αυτό που έχω να πω είναι ότι συνειδητοποίησα πως η φύση του ανθρώπου δεν αλλάζει. Επίσης, όταν έρχονται σε αδιέξοδα εξαγριώνονται, που μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση, αλλά αποτελεί μια λάθος στάση. Από την στιγμή που έγραψα για πόλεμο είναι επακόλουθο να σχολιάσω τις καταστάσεις που επικρατούν σε αυτόν, ότι δηλαδή οι λέξεις χάνουν το νόημά τους και αξίες όπως ο όρκος κι ο λόγος χάνουν την αξία τους.
(Δ)Τι θα συμβουλεύατε τους ανθρώπους για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες ή τον πόλεμο;
(Θ)Οι άνθρωποι πρέπει να στηρίζονται μόνο στη λογική. Όπως προείπα έχω επιρροή από τους σοφιστές η οποία με έχει βοηθήσει να κατανοήσω ότι δεν αφορούν όλα του θεούς. Εφόσον πρέπει να στηρίζονται στη λογική δεν πρέπει να κάνουν πολέμους, διότι στον πόλεμο κυριαρχεί ο παραλογισμός και η πλεονεξία. 
(Δ)Ποιο είναι το χρέος του ιστορικού και τι συμβουλεύετε τους ανερχόμενους ιστορικούς;
(Θ)Αυτό που συμβουλεύω τους νέους ιστορικούς είναι να εκτελούν το χρέος του ιστορικού, δηλαδή να είναι αντικειμενικοί, να μην λαμβανουν θέση στα γεγονότα και να τα σχολιάζουν, γιατί αυτό καλείται να το κάνει ο αναγνώστης. Επίσης, πρέπει να διαθέτουν θάρρος. Με αυτόν τον τρόπο θα λένε την αλήθεια η οποία είναι συνήθως πικρή και εξοργίζει αρκέτους. Το πιο σημαντικό είναι να μην διαστρεβλώνουν  τις πληροφορίες προς όφελος κάποιων, επέιδη η καταγραφή της ιστορίας είναι κάτι σημαντικό και για εμένα ιερό.
(Δ)Ο τρόπος που γράφετε πιστευετέ θα εντυπωσιάσει τους αναγνώστες;
(Θ)Το έργο μου δεν είναι απλοϊκά γραμμένο, μου αρέσουν τα πιο σύνθετα και αυτό το μετέδωσα και στο έργο μου. Αν θα εντυπωσιάσει τους αναγνώστες δεν ξέρω, άλλωστε ο σκοπός μου είναι η έγκυρη πληροφόρηση.
(Δ)Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτήν την συνέντευξη. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα!!!!!!!!!!
(Θ)Κι εγώ σας ευχαριστώ για την τιμή να ασχοληθείτε με εμένα και το έργο μου!



ΑΕΡΑΚΗ ΝΙΚΗ (Α1 ΓΕΛ ΑΝΩΓΕΙΩΝ)








  1. Απαλλαγμένο από ιούς. www.avast.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου